Menu

Нетаньягу пом’якшив судову реформу після дзвінка Байдена

Читать на русском

Нетаньягу пом’якшив судову реформу після дзвінка Байдена
Нетаньягу пом’якшив судову реформу після дзвінка Байдена

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу оголосив у понеділок про пом’якшення плану судової реформи, в спробі заспокоїти загальнонаціональні протести і побоювання, що тривають більше двох місяців.

Об этом сообщает Криминал РУ

Про це пише Reuters.

Ця заява послідувала за закликом президента Джо Байдена до Нетаньягу, шукати компроміс і консенсус у зв’язку з конституційною кризою. Маючи парламентську більшість, Нетаньягу, схоже, був готовий ратифікувати пакет реформ до перерви в Кнесеті 2 квітня. Але більшість із них тепер буде відкладено до повторного скликання 30 квітня, заявив він.

За даними Білого дому, у недільній телефонній розмові Байден сказав, що підтримає компроміс щодо перегляду судової системи та закликав до системи стримувань та противаг та досягнення широкої згоди. Нетаньягу запевнив президента США у здоров’ї ізраїльської демократії, повідомляє канцелярія прем’єр-міністра.

У заяві коаліції у понеділок використовувалися більш обережні формулювання, ніж у початковому законопроекті, поданому 4 січня. У заяві зазначено поправки, внесені до законопроекту на засіданні Кнесету в неділю, відповідно до яких відбіркова комісія буде розширена з 9 до 11 членів, як спочатку планувалося, але зі складом, який дає уряду менше потенційного впливу.

Раніше законопроект передбачав, що комісія складатиметься із трьох міністрів кабінету, двох депутатів від коаліції та двох громадських діячів, обраних урядом, що становить більшість у 7 голосів проти 4.

У зміненій формі законопроект передбачає, що комісія складатиметься з трьох міністрів кабінету, трьох законодавців коаліції, трьох суддів та двох депутатів від опозиції. Законопроект із поправками також передбачає, що не більше двох суддів Верховного суду можуть бути призначені звичайним голосуванням колегії на цій сесії Кнесета.

Будь-які призначення понад це мають бути схвалені більшістю голосів, включаючи принаймні одного суддю та одного депутата від опозиції серед членів відбірної комісії.

Источник: Компромат