Menu

Росія частково розблокувала перевірки суден в рамках "зернової ініціативи",

зерно,гутерреш

Припинені з 7 травня через позицію російської сторони у Спільному координаційному центрі (СКЦ) інспекції суден на шляху до українських портів у рамках "зернової ініціативи" відновилися, але тільки для двох портів.

Про це повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков, передає Інтерфакс-Україна.

"Станом на ранок, 20 травня, стало відомо, що Росія погодилася відновити інспекцію вхідного флоту на порти "Одеса" та "Чорноморськ", але відмовилася інспектувати судна, що прямують у порт "Південний", – сказав заступник міністра.

Васьков уточнив, що наразі 62 судна стоять у черзі, чекаючи на інспектування, деякі з них уже кілька місяців.

Він підтвердив, що після того, як 17 травня судно DSM Capella під прапором Барбадосу з 30 тис. тонн кукурудзи вирушило з порту "Чорноморськ" до Туреччини жодного іншого судна учасника ініціативи в українських портах поки що немає.

Він нагадав, що за нормального функціонування "зернової ініціативи" Україна готова експортувати з трьох портів 6 млн тонн аграрної продукції на місяць, проте з листопада Росія щоразу знаходить нові приводи, щоб обмежити експорт та призупинити зернову ініціативу, в результаті з початку травня до 17 травня було експортовано менше 1 млн. тонн, а у квітні – 2,7 млн тонн.

За його словами, як очікується, першими інспекцію на вхід мають пройти "найстаріші" судна, які найдовше чекали в черзі. У разі її проходження, сьогодні такі судна вже післязавтра можуть бути в Україні в порту.

Читайте також: Ердоган оголосив про продовження "зернової угоди" ще на два місяці (оновлено)

Як повідомлялося, Росія погрожувала заблокувати дію "зернової угоди" з 18 травня, вимагаючи часткового скасування санкцій та відновлення експорту аміаку через Одесу. Проте згодом погодилася відкласти свої погрози до 18 липня.

За даними СКЦ станом на вечір 18 травня, всередині "зернового коридору" залишалися лише два судна, які чекали на інспекцію на вихід. Усього інспекцію на вхід за час дії "зернової ініціативи" з початку серпня 2022 року пройшли 917 суден, тоді як на вихід – 950 (різниця пояснюється тим, що частина суден стояла з агропродукцією в портах початку війни).

У тому числі у травні на вхід було проінспектовано лише 11 суден порівняно з 54 у квітні та 89 у березні. Рекордні темпи інспекції на вхід були досягнуті у вересні та жовтні – відповідно 186 та 136 суден.

Щодо інспекцій на вихід, то з початку травня їх було здійснено 53 порівняно з 65 у квітні та 85 у березні. Рекордні темпи інспекції на вихід були зафіксовані у жовтні – 194, тоді як у вересні та листопаді-грудні минулого року їх було від 125 до 105.

В результаті експорт у травні, за даними СКЦ, впав до 1,07 млн тонн з 2,79 млн тонн у квітні і 3,93 млн тонн у березні. Рекордний рівень був зафіксований у жовтні – 4,24 млн тонн, а сумарно він склав 30,28 млн тонн.